▬▬      Kakelugnens Vänner      ▬▬
Bygga kakelugn eller rörspis

Vi var på kurs hos Valter!

Gun-Britt i Mellösa         Omsättning av kakelugn vid Harpsund

Nermonteringen påbörjades idag, den 3 april 2005. Det var lite trångt uppe vid taket. tack och lov var bitarna ganska små o lätta. Värre var det på nästa varv, kaklet på mitten av krönet var stort och tungt, men med lite envishet och mycket kärlek lyckades jag få ner det. Lyfte upp den med hjälp av höger axel och sedan balanserade jag försiktigt ner för stegen. Jag hade dessvärre inte tillgång till någon hantlangare, det hade ju givetvis underlättat. Nu blir det lättare för varje varv.
 
Tyvärr är det någon klåpare som varit framme och "limmat" några av kaklen med cementbruk. Skall försiktigt försöka kratsa bort det med en kniv. Eller kanske det går med någon slipmaskin. Monteringen av kakelugnen  är inte särskilt snyggt gjort heller, så det känns extra bra att få ta ner den och göra om det snyggt och prydligt med mjuka linjer.
 
Jag har tagit mängder med bilder ifall jag behöver fundera över hur något av kaklen var monterat. Det känns verkligen jätteroligt och jag är inte alls orolig för arbetet. Med vissheten om att ni Valter och David finns, ifall något mot förmodan skulle krångla, ser jag med tillförsikt fram emot att få elda i den återuppsatta kakelugnen.
 
Med vänliga hälsningar
Gun-Britt

Jag håller på för fullt och har fått ner ytterligare ett varv, är nu nere på spjällbotten och har. Det är jättespännande. Skall ta en paus och sätta mig en stund ute i solen, medan vattnet löser upp lerbruket. G-B

3 April 2005

Kl 19.30 den 6 april 2005 var nermonteringen klar. Jippie!!!!
Hälften av kaklen är rengjorda. Nu skall jag beställa nya stortegel och lerbruk, sedan börjar den spännande återmonteringen.
Med vänliga hälsningar Gun-Britt


Nedmontering klar!

Uppåt!

11 juni 2005

Hej! 7 av 11 varv är åter på plats. Det går bättre och bättre för varje varv, trots en defekt vänsterhand. Min man Alf assisterar och det går jättebra. Snart är vi proffs!
Hälsningar från Gun-Britt i Mellösa

 


7 av 10 varv uppsatta

KLART!

Hej! Exakt 3 månader efter kursen den 2 april 2005 är jag klar med kakelugnen. Fick hjälp av min dotter Camilla med de tre sista varven. De var svåra!!! Men nu är den på plats, och den skiner i kapp med solen. Jag är så stolt så jag nästan spricker.

Stolta kakelugns hälsningar från Gun-Britt, Mellösa, Södermanland

Valter den 16 juli 2005

Jag blandade kritan med titanvitt, äggvita, lite vetemjöl och vatten. Jag har spjället och luckor öppna. Det är ju bra torkväder nu. G-B
..........
Idag var sotaren här och provtryckte kakelugnen och givetvis var allt ok. "Man vet inte vad man kan, förrän man försökt!"
Gun-Britt

Valter den 1 september 2005


En färdig ugn i Mellösa

 

Stefan, Gustavsberg.           Skall sätta upp en kakelugn som ligger.

April 2005

Hej!

Tack för en bra kurs och de senaste mailen. Det kommer väl tillpass då jag och Andreas kommer påbörja projektet nu till helgen. Jag kan om du vill hålla dig uppdaterad på hur det går. Just nu är min största huvudbry, fundamentet, då kakelugnen står ovan på källaren, men de finns nog någon lösning på. Vi hör snart.
Med vänliga hälsningar,
Stefan Lundgren

Juni 2005: Stefan: "Fotkaklen är mindre diamater än den cirkel som de bör stå på..."

Valter: Det är inte ovanligt, man tog vad man hade för mycket av, dvs man tog kakel som egentligen skulle sitta uppe, de har mindre diameter.

Man kan ju sätta kaklen ändå, det kommer att "bryta" litet mellan kaklen, det syns men inte så mycket. Eller skaffa sex större kakel, kan vara svårt.


 

Bosse i Borlänge,    Sätter om sin ugn

Hej på er!

Kl 18-18.45 igår kväll demonterades 'N3' (= översimsdelen / kröndelen närmast väggen till höger på bifogad bild)  och en halvtimme senare var 'N1' nere för räkning, rengöring och beundran.

I kväll väntar 'N2' som känns ungefär som jag tror 'K2'. Jag ställer Bästa Kompisen där att hålla i och så går jag på med vatten ovan och bakom. 

Hör ni Kakelugnsvänner och Likasinnade, har ni vägarna förbi, till Kupolen eller så, så kom gärna och titta och peppa. Även en Ny Kakelugnsmakare tar sig tid till att förse gäster med en kaffetår. Med mycket 'kakelsnack'.
Välkomna!.
Med vänlig hälsning
Bo
Mars 2005

Hej! Det går bra. Jag är på väg upp och ska börja med skiljetungor och kakel på varv "J".
Jag tog bort mittelsimsen och vände sedan uppåt. Murade och gjorde klart eldstad och kanaler "uppifrån". Det såg helt perfekt ut nämligen. Det ser bra ut. Återkomemr med bilder och utförligare rapport.
Med vänlig hälsning
BS
6 april 2005


13 april 2005

Har i alla fall nu kommit till det stadium då jag ska knyta ihop det hela, ta de sista två varven upp till spjällbotten, avsluta på höjd med främre skiljetungor, leda ihop de båda bakre rökkanalerna till spjällöppning (och senare stos) och mysa till en avslutning med bra anslutning till skorsten och snygg kröning.

Är det något särskilt jag ska tänka på så får du gärna komma med några svepande råd. Jag förstår att det är viktigt att täta till - det var ju ungerfär här det läckte - men jag är lite osäker på hur jag bygger ihop de bakre kanalerna. Och hur tjockt lerbruk jag minst behöver ha mot främre kakel . MM

Bosse S i Borlänge


Det går bra och jag ligger nu lite före med fyllningen. Är uppe två varv under spjällbotten och har lagt upp spjället provisoriskt och går omkring och myser över det läckra arbete som är kvar. Har städat undan och har rent och snyggt kring ugnen, så att alla som vill kan titta och lära sig.

Så, jag går upp två varv med skiljetungorna (mellan bakre och främre sidokanaler) och 1,5 eller så med de som inte ska gå "i topp" (mellan huvudkanal och främre sidokanaler).  "Föser samtidigt ihop" de två bakre kanalerna mot en enda och passar in det med spjällöppning. Som är given med kakel "K6" och dess urgröpning för spjälledaren.

Bosse den 25 april 2005


Hej Valter. Hoppas allt är bra. Jag har inte hunnit dokumentera ugnen än
men den är klar med bra drag.      Bosse den 21 november 2005.
 

 

  Bosses ugn före

 

 

 

Leif Svangren, Visby, har plats och rund ugn i lager

Hej Valter

Kul att du tuffar på med kursandet i kakelugnsmakeriets underbara värld.

Har så sakteliga påbörjat mitt hemmaprojekt. Har gjort en stomförstärkning i form av  av en betongpelare + fundament där ugnen skall placeras. Fortsätter med att riva trä/ gipsväggar som är i direkt anslutning till ugnen och murar upp nya väggar som sedan slätputsas. Innan dess har jag
förhoppningsvis hittat en lämplig kanal i skorstenen där röken kan smita ut. Har införskaffat en digitalkamera, så om du vill kan jag sända bilder på hur projektet fortskrider.

Ha det gott i vårsolen så hörs vi!
Leif

6 april 2005 (på kurs november 2004)

     bild...

 

Magnus Hörlin - sex ugnar

Förra veckan rev jag ner kakelugn nr två (av sex) för återuppsättning under semestern. Ska först förstärka bjälklaget och putsa murstocken (som jag f ö upptäckte är murad med lera) och gjuta en eldstadsplan av kalkbruk.

Bortsett från de två översta skiften var den här ugnen inte omsatt sedan huset byggdes 1888. Överallt hade man använt spillet från kanthuggningen av kaklen att svicka med. Och i sockeln hade man bara skyfflat i rester från uppmurningen av övriga kakelugnar, och till och med en hel del timmerflisor.

Sotiga hälsningar från
Magnus Hörlin
Valter den 21 juni 2005

 

 

Tomas C, Eskilstuna

Hej!

Jag och min far avslutade igår nertagningen av min fyrkantiga, vita kakelugn. Effektiv tid för nedtagning c:a 10-15 timmar (under 3 dagar), helt OK! Vi har som bäst påbörjat rengöring av kakelplattorna, inte många tegelstenar som går att återanvända.
MvH - Tomas C, Eskilstuna

MvH - Tomas, på kurs i juni 2005
Valter den 16 juli 2005

 

Bernt och Torbjörn på Harö (Möja-Sandhamn)

 

Hej Valter

Vi är just nu i färd med att sätta om en rund kakelugn i ett hus byggt år 1914. Den sattes upp för 25 år sedan av en kakelugnsmakare från Gustavsberg. Den har börjat gå isär, varför vi nu tagit ned den till eldstaden och har börjat bygga upp den igen. Jag bifogar några bilder från detta bygge som vi klarade av på drygt 2 dagar. Bernt är mkt slängd med murarsleven och putsar alla kanaler mkt noga vilket väl syns på bilderna.  Bernt putsar kanalerna med en fuktig svamp vilket ger en mkt fin yta.

Mvh
Torbjörn Lundman
Bernt Eriksson (på kakelugnskurs i nov 2005)

Infört av Valter P den 14 februari 2006

 

 

 

 

 

Proveldning av den uppsatta
kakelugnen på Harö.
Vilket
drag helt otroligt BRA.
Ha en bra sensommar.
Hälsningar Bernt på Lidingö


2 skift, 2 män, 2 glas


Sten och puts för rök och värme


Sommarbrasan i den nya!

 

Rörspisar på Haga och Frägsta 2005

Haga, torpet i Södermanland, 1855, en ny rörspis uppmurad, den proveldas i augusti 2005. Skall putsas.

Kurs maj 2005. Införd av Valter jan 2006

Frägsta, hälsingegården utanför Hudiksvall, 1830, en ny rörspis under uppförande. Vintervila halvvägs.

Kurs juli 2005. Införd av Valter jan 2006

   
 
   
   
   


Anders Thulin i Saltsjöbaden sätter 2007 om sin ugn mot skorsten. Ugnen förut sprucken, dess bakvägg var skorstensmuren. Eldfasta "taket" är golv i frontens kommande nish. 6 febr 2007


Rörspisen är klar!  /Martin i Tierp

Hej Valter! Jag, min granne och mina svågrar gick din rörspiskurs
 förra våren. Jag byggde mig en rörspis i somras 2006. Nu har jag eldat i rörspisen december och den värmer bra.
Rörspisen putsades med kalkbruk ca 3 mån, innan jag började elda, men den är ej kalkmålad ännu.
Martin i Tierp

Införd den 16 febr 2007

 
 

En kakelugn från Strindbergs tid

Sölve Bergström satte om sin kakelugn under vintern 2007. Den monterades dit för ca 30 år sedan utan möjlighet att elda i den, en prydnad alltså.

Sölve rev ner hela ugnen till foten, tog ur teglet, som delvis var satt med cement (skar först kryss i teglet). Satte om hela ugnen. Nu är den provtryckt och väntar på vinterkylan.

Sölve: "Jag satte med stortegel, dock eldfast normaltegel i eldstaden, betongen var jobbig att få bort, men det gick utan skador. Ett kakel sprack. På vinden fanns några reserver. Jag köpte en del grejer på Davidssons. Men de har inte dragknoppar, synd.

Det gick åt drygt 2 säckar lerpulver. Förr stod här en rörspis. Mitt hus är från 1868.

Det finns uppgift att nypriset för ugnen var '295 kronor, uppsättning kostade 35 kronor'. "

I Sölves skorsten fanns fyra skatbon, de var hårda som sjutton att få bort.

Ugnen kommer från Strindbergshuset i Stockholm, Karlaplan, uppfört 1896 (se infälld bild). Uppgiften är skriven inne i kakel D4. Strindbergshuset revs av girigt fastighetsbolag 1969.

Valter den 15 juni 2007. Uppgifter enligt Sölve och andra källor. Foto Valter.


Sölves av Sölve uppsatta kakelugn
i huset Marsjö Albano, Marsjö, Vingåkers k:n 2007. Spiskroken syns också.

På kurs 2006

   
 

Jannes Rörspis

 

April 2007:

Hej Valter !
äntligen mit projekt har börjat ! Mera när det är färdig.
( men ny är det dit för ved.... plus julgran klip.... )

Tegel, det ser ut, att jag kan inte ha presis samma tegel här i Finland. Smalare eller tjockkare kan ha från Estland ( från Finland sämre ). 250*120*65 eller 250*120*80 mm.
Är 65 för väggarna för smala ? ok 80 är så närä. Men om 65 räkker för väggärna det är bra att veta där man planerar sitt eget modell !

MVH
Janne Saarinen
 

Juni 2007:

Hej !

Ju, nu är det färdigt utan puts ( trevlight se hur det gå med kalkputs = det vill bli mitt först gång ).

Ugnen bli färdig klockan 19.45 och först test brasa 19.46 och.......det fungerar !!!! så mycket fugtihet men det fungerar !!!

En liten problem, i skorsten fins en " hemma " (bo) av kaja, ju det dålight/tuff jobb att klara. Jag undrar att att i "worst case " du måste riva och demontera en del av korsten.? så hård det var.

Jag är så nöjd och lyckilght nu !!! sen till sauna !

ha trevlight veckoslut !

mvh

Janne

Janne Saarinen
Rajamäki
Finland
På kurs januari 07Jannes rörspis på g, april 2007
Foto av Janne SaarinenJannes nya rörspis juni 2007Och nu är Jannes rörspis putsad och fuktig,
skall torka och vitna. Se putslisterna kvar bakom spisen, övriga är borttagna. Rajamäki i juni 2007.


Hej Valter !

Ny är mitt rörspis entligen färdig !!!
Titta bildena, här stor jag: ung och stolt ! Utroligen känsla när man sitter i golvet och tittar ..... vilken nöj !

Sista vecka var på Skansen och besök på Nordiska Museet, det är jättefint gamla "slot"... men jag köper en bok : Spiser i Gamla hus, det var en fynd !

MVH
Janne S, Rörspisriddare

Ps kalkprodukterna from Estland fungerar mycket bra !

den 1 augusti 2007


   


Om Rörspiskursen
ur blogg av Karin Kebbe Helin, sotare i Stockholm

...åh, i dag är det. nu skall jag snart bege mig till rönninge och valter och kommer tillsammans med tre andra lära mig att sätta upp rörspisar. skall bli jätteroligt!!

...valter gillar kakelugnar och jag gillar hans webplats och hans kurser! det finns verkligen många bra och matyttiga tips om man tar sig tid och letar runt bland hans sidor. om hur man eldar och tar hand om sina kakelugnar och rörspisar bland annat.

...sen prata vi en massa om rörspisar, hur de ser ut, vad de byggs av. vad man skall tänka på. var man köper olika grejer och hur man går tillväga.

...och till sist byggde vi på en rörspis. ROLIGT!!! vill bygga en.

Kolla på Karins Sotarblogg!

införd 23 juni 2007/Valter

 
 

En rund ugn i Holland
med ventil och "tändvätska"

Kakelugn, die goeie tijd

Willem & Willem van der Gang and their Swedish tiled stove.

Finished in july 2007

 

 

Hallo Valter,

Willem-Jetze and I are very bussy with the K.
Had to rebuilt it once because not satisfied about diameter.
We started with 28 verktum but it is nicer with 27 verktum.
With a lot of patience and joy we are now on ring 5.
We will send you a picture .
Also wet greetings from Holland,
Willem&Co.

Dear Valter,
You see now we feel great and have fun.
This weekend we want to build another 2 layers.
kind regards from Holland


Valter, we use a cutter for the corner pieces, the hammer for the small work, also to make some nice svick.
We used a 'skyttelod' to always find the centre of Babylon Tower.
And we had to use a steel wire to hold the bottom 'fotutkant' in the correct position.
W&Co


Hallo Valter, our Kakelugn is ready now, only the “fogning” has to be done. We did do a smoke test and that was 100%. As you see we may look a bit tired that is because our holidays started today.

So now we have to wait 2 month and see. Thank you for all your help. When you want to come and check you have to drink the wine also.

Kind regards grom Willem & Co.
Holland
 

Ulrich von Bremen bygger nu sin runda vita.

november 2008

Hej Valter!

Efter att jag gått kursen hos dig tog jag ned och byggde upp min lilla söta rätuppare. Lite vind o sned blev den, men klarade sig genom kontrollen.
 

Vi har en till likadan som står i gäststugan o väntar..

Mvh
Sara-Lin Bodin, Grillby


 

 

nov 2008


Desirée vid res-ugn-upp-rak
Ned och upp, ej upp och ned i Runsa

Desirées nedtagna och nu uppsättandes kakelugn på Runsa Gård.
Nytt stortegel 2" och 3" och lera från Tegelförsäljningen. Ugnen lutade ut mot rummet.
Nu skall den stå rakt - eller kommer den att börja luta av tyngden som ökar uppåt...
...ska man belasta platsen under bygget...?   
ÄR det en Rörstrand?     /Valter   mars 2009

 
Front och Hörn och Fris och Kramla - ja den satt i Gamla!

Hej Valter

Efter kursen hos Dig i vårvintras har vi jobbat flitigt med att sätta upp en kakelugn av resterna från två rivna och ganska trasiga exemplar. 7 augusti var den klar för försiktig proveldning och allt fungerade!!!

Nu återstår ytterligare torkning och fogning men funktionen inklusive skorsten av märke Schiedel är på plats.
Hälsningar
Bernt o Barbro Magnusson i Linköping

augusti 2009


Mycket snyggt! /Valter

Ser mycket välgjort ut! /Valter

Hej Valter!

Jag gick din rörspiskurs i Hälsingland för tre år sedan. Först nu i år har jag färdigställt "kanalskorstenen".

Normalt skall ju kakelugnen eller murspisen vara fristående från skorstensstocken, så att man kan ta ned den för reparation. För den här varianten bör rökgastemperaturen inte vara alltför hög. Förhoppningsvis klarar sig skorstenen långsiktigt.

En täljstenskamin har kopplats till "kanalerna". Lite kaka på kaka således med två ackumulerande system. Mycket arbete med skorstenskanaler och olika vinklar varför jag inte direkt kan rekommendera detta system. Kanske kan det dock idémässigt användas för den som tänker sig en värmelagrande murat segment i huset.
Rökgaserna från kaminen värmer i alla fall skorstensstocken och ger värmeutbyte då startspjäll och utgångsspjäll stängs.

Hälsningar
Jan Lars Pers

Infört den 9 nov 2009 /Valter

 
Kvarntorps Skola, Ödeshög
Har fått en gammal kakelugn igen i frökens rum
Tack Agneta Widén m fl för ert bidrag
(Se även min sida Kakelugnar i verkligheten)
Nedtagning i Fornåsa Uppsatt av Kålle m fl
Klart nov 2012 med allt
Här är skolan vid Riksettan

 

 

Kurs i Uppsättning av kakelugnar

Kurs i Uppsättning av rörspisar

Valters startsida

Mail till Valter

(c) Valter Pettersson Isander

Räknare sedan 20 juli 2006

 

Nyckelord: kakelugn, kakelugnar, spiskrok, skorstenseld, törved, spis, spisar, ugn, skorsten, eld,

Nyckelord: kakelugn, kakelugnar, spiskrok, skorstenseld, törved, spis, spisar, ugn, skorsten, eld, ved, elda, värme, uppvärmning, energi, vedeldning, kakel, stos, keramik, kakelugnsmakare, utbildning, kurs kurser kursprogram training education courses teach , lära sig, bygga, uppsättning, säljes, köpes, tjänster, pris, priser, mura, murare, tegel, lera, sand, bygga, sätta upp, sota, rök, rökgaser, drag, draglucka, Rörstrand, Marieberg, Westmans, mässingsluckor, sotluckor, pejs, spjäll, förnicklade luckor, Cronspisen, blad, rump, ram, steg, rump, eldgaffel, brændeovn, rundtkakovn, kakkelovn, kaakeliuuni, kakluuni, kaakeleilla, kaakeliuunit, kakelovn, rapattu tiiliuuni,  gnistgaller, putkihella, Bältarbo, glasyr, rörspisel, rörspis, spisel, sims, lerbruk, kalkbruk, Contura, Wasaugnen, Keddy, sockel, svick, fotsims, kakelkniv, skift, kramla, platta, kakelplatta, SIS 222102, sotare, provtrycka, provtryckning, översims, mittelband, liv, krön, byggnadslov, C A Pettersson, Åkerlinds, Lundgrens, Ups, pejs, walter, valter, pettersson, petersson, peterson, petterson, svenskugn

värmning, energi, vedeldning, kakel, stos, keramik, kakelugnsmakare, utbildning, kurs kurser kursprogram training education courses teach , lära sig, bygga, uppsättning, säljes, köpes, tjänster priser, mura, murare, tegel, lera, sand, bygga, sätta upp, sota, rök, rökgaser, drag, draglucka, Rörstrand, Marieberg, Westmans, mässingsluckor, sotluckor, pejs, spjäll, förnicklade luckor, Cronspisen, blad, rump, ram, steg, rump, eldgaffel, brændeovn, rundtkakovn, kakkelovn, kakeluni, kakelovn, gnistgaller, Bältarbo, glasyr, rörspisel, rörspis, spisel, sims, lerbruk, kalkbruk, Contura, Wasaugnen, Keddy, sockel, svick, fotsims, kakelkniv, skift, kramla, platta, kakelplatta, SIS 222102, sotare, provtrycka, provtryckning, översims, mittelband, liv, krön, byggnadslov, C A Pettersson, Åkerlinds, Lundgrens, Ups, pejs, Talviloma