Det var en gång en trädgårdsmästare

Text av Majalisa Alexandersson.

”Det var en gång en trädgårdsmästare på Skabersjö” önskade Oskar Tell jag skulle kalla mitt porträtt av honom, som påbörjades 1984. Han berättade gärna om det krävande men stimulerande arbetet på slottet Skabersjö i Skåne, dit han kom 1911 som nyexaminerad trädgårdsmästare med sin unga brud Signe och där deras första barn föddes.

På Baltiska utställningen i Malmö 1914 kunde Skabersjö slottsträdgård uppvisa produkter så förnämliga att de tilldelades medaljer. År 1917 flyttade familjen Tell till Rönninge och öppnade handelsträdgård invid sjön Flaten.

Samhället Rönninge växte och bebyggelsen förtätades. Av handelsträdgårdsmästarens mark blev så småningom ett radhusområde.

Under 1970-talet såg jag som granne det åldrande paret Oskar och Signe i stilla arbete bland blommor och bär i deras trädgårdsidyll i Herrängen.

I mitt minne är trädgården solbelyst, augustigrön och hallonen lyser röda. Det är söndag. Signe binder samman rabattblommor till en sirlig bukett att sätta på kaffebordet.

Oskar i sin söndagshatt spankulerar omkring på trädgårdsgången.

 

Oskar Tell var en uppskattad inspirationskälla för Majalisa  Alexanderssons skulpturer.

I olika versioner har dessa verk ställts ut både på Liljevalchs konsthall och Tomelilla konsthall. I samband med en utställning i Lidingö stadshus inköpte Lidingö kommun en byst av Oskar Tell och den kan numera beskådas på Lidingö stadsbibliotek.